dinsdag 16 mei 2017

De hoofdpersoon voor mijn nieuwe roman leeft in mijn hoofd


Vandaag weer een gewone werkdag. Het onderwerp van mijn nieuwe boek krijgt na historische onderzoek steeds meer contouren. In het overigens mooie interview in het AD/RD stond mijn inziens één minpuntje: een schrijfster van vrouwenverhalen. Dat ben ik niet, ik schrijf over vrouwen, veelal zelfs over sterke vrouwen, waar ook mannen wel in geïnteresseerd zijn. We hadden (hebben) namelijk veel van dergelijke vrouwen in Nederland. Mijn hoofdpersoon Johanna van Coesvelt (1684-1768) is zo'n vrouw. De geschiedenis vertelt mij dat ze uit een eenvoudig gezin uit Goor komt. Haar vader was herbergier In den Engel. Later wordt zij dienstmeisje in bijna een paleisachtig pand in Den Haag bij de bekende raadspensionaris van Holland Simon van Slingelandt.


Na zestienjaar trouwe dienst smeekt haar mevrouw op haar sterfbed of ze wil blijven om voor haar man te zorgen. Eigenlijk wil ze dat niet. Toch vertelt de geschiedenis dat ze bleef en na veel aandringen van Van Slingelandt zelfs met hem trouwt. Dit tot afschuw van velen rond de kringen van Van Slingelandt. Iedereen vond er wel iets van. Hij is dan 63 jaar zij 42 jaar. Ondanks haar tegenwerpingen dat een qua stand ongelijk huwelijk nooit goed kan gaan is ze tot zijn dood zijn vrouw geweest.


Het verhaal kent veel losse eindjes. Was het inderdaad een verstandshuwelijk zoals in die tijd veel gebeurde of zijn er toch nog zaken te vinden die op iets anders duiden? Hoe kwam dat eenvoudige meisje als dienstmeisje terecht in het mondaine Den Haag. Welke omzwervingen maakte ze? Hoe onderging zij het om in zo'n paleis terecht te komen. Waar nog veel ander personeel rondliep. Kortom, naar mijn mening zit er weer een prachtig verhaal in 'Johanna'. Ik heb nu twee hoofdstukken geschreven en kan tot mijn grote vreugde meedelen: Johanna zit en leeft in mijn hoofd. Misschien kunnen jullie je voorstellen dat ik in mijn speurtocht naar haar blij was met een heel oude boekenvondst namelijk over het Huis aan de Boschkant. Het gaat niet alleen over de bewonersgeschiedenis, maar zit vol prenten en een plattegrond zodat ik mij een voorstelling kan maken hoe het er daar heeft uitgezien. Waar zich de keuken bevond en de ontvangstzalen, de privégedeelten, slaapkamers etc.. De illustratie die jullie hier zien is de titelpagina van het boek en wie geïnteresseerd is waar dit prachtige pand ooit heeft gestaan in Den Haag: waar nu het Ministerie van Financiën zich bevindt. Op de oude ansichtkaart staat hotel restaurant De Engel in Goor. ik heb geen idee of het hier om een nostalgische naam gaat of dat ook het pand stamt uit de periode van Johanna.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten